Soffa x 2





En ny erfarenhet: tv-soffor. Svår grej. SVT = dålig hårdag, mycket imponerande programledare. TV4 = något bättre hårdag, gemytlig programledare.

5 kommentarer:

  1. Har läst din första bok (mycket bra!) och sett på en del klipp där ni pratar om boken. Det slår mig att "baron" används då och då. T ex tilltalas Johan Nordenfalk med "baron" och att en baron lät stämma dig och förläggaren. Mig veterligen så är baron inte en svensk titel utan motsvaras av friherre men används ändå i tal ibland. Är det verkligen så att man de facto säger baron till frieherre och det anses ok av dem själva? Själv har jag aldrig prövat hehe.

    SvaraRadera
  2. Härligt sätt att referera hur det gick i tv-sofforna!

    SvaraRadera
  3. Ingrid; här får man säga som friherre Falkenberg på Värmlands-Säby: Baron i tiltal, friherre på kuvert.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3369&artikel=2557022

    Björn af Kleen låtsas som om fideikommisset bara finns kvar i Sverige, men även om det förbjöds upprätta nya i 1814, har et par av de som fanns överlevt i Norge. De lever på speciallagar (regeringen kan inte som i Sverige , skita i lagen)

    Ett av fideikommisserna omfattar bara den fasta egendomen och benämns då stamhus. En av dessa speciallagar finns under her, och gäller grevskapet Jarlsberg (sista person som lagligt kunna kalla seg norsk greve avled på 1890-talet, då adelskapet avskaffades vid lag i 1814 og 1821 i Norge.
    Notera ang. §1. att "Kongen inte har bestämt" (än) att detta blir fri egendom.

    Lov om stamhuset Rosendal og om forandring i arverettsreglene for stamhuset Jarlsberg

    Jf. tidligere lov 1 aug 1821. Jf. sktl. § 2-33.
    § 1. De til stamhuset Rosendal hørende besiddelser skal fra den tid Kongen bestemmer gå over til å være vedkommende besidders frie eiendom.
    § 2. I arvefølgen i stamhuset Jarlsberg gjøres den innskrenkning at stamhuset kun skal arves av mannlige og kvinnelige medlemmer av den nuværende norske linje av slekten Wedel Jarlsberg slik at den eldre i linjen går foran den yngre og den nærmere linjen går foran den fjernere. Er ingen sådan arving til, tilfaller stamhuset Universitetet i Oslo som fri eiendom på nærmere vilkår som Kongen bestemmer.
    Endret ved lov 28 mai 1999 nr. 33.
    § 3. Bestemmelsene i lov inneholdende særlige bestemmelser angående leilendingsgods tilhørende stamhuser og visse stiftelser m.v. av 23 juni 1888 §§ 4, 5 og 11 får tilsvarende anvendelse på gods, som er blitt fri eiendom i medhold av denne lov.
    § 4. Denne lov trer i kraft straks.

    Databasen sist oppdatert 13. juli 2011

    SvaraRadera
  4. Hej.

    Jag har läst "Jorden de ärvde" och fann den mycket läsvärd. Speciellt påverkan av fastighetsskatten på de "privilegierades privilegium" att äga monopol över stora mängder av samhällets naturresurser var intressant.

    Vad är annars din uppfattning om geoism och beskattning av mark & naturresurser?

    Är för övrigt delskapare av www.landskatt.se vilket är anledningen till att jag fann din bok så extremt intressant.

    SvaraRadera
  5. Som nevnt i innlegget til Anonym er stamhuset Jarlsberg fortsatt aktivt i Norge. To stamhus har dessuten blitt oppløst ved lov i løpet av de siste 100 år, stamhuset Rosendal i 1927 og stamhuset Ekeberg i 2005. Av stiftelser var det særlig Thomas Angells Stiftelser som var en stor godseier. Godsene var underlagt fideikommissariske bånd og besto foruten av store skoger og utmarksområder, av 180 gårder i Selbu og Tydal i Trøndelag og 400 gårder i Nord-Norge. Alle gårdene med unntak av en er nå frasolgt, men stiftelsene er fremdeles en av Norges største godseiere med eiendomsrett til 40.000 hektar skog og annen utmark.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera!