Riddarhuset recenserar "Jorden de ärvde"



Vart tredje år hålls Adelsmöte på Riddarhuset. Ätternas huvudmän tar beslut i centrala spörsmål: ska adopterade få vara med i klubben? Hur ska huset placera sina miljarder? Är adliga kvinnor värdiga förtroendeuppdrag i organisationen? Ska man börja brygga vin i Riddarhuset?

I år hade Riddarhusdirektionens ordförande Henric Ankarcrona vänligheten att omtala min bok i sitt öppningsanförande. Jag lyckades få fatt i ett protokoll och citerar direkt ur det.


Det har nyligen utkommit en bok betitlad "Jorden de ärvde", en i sig vilseledande titel. Många av Er har läst den. Boken innehåller sådant som inte nödvändigtvis behöver betecknas som osanningar men som halvsanningar och glidningar, liksom en del personporträtt, som man kan ha kritiska synpunkter på. Den efterföljande debatten har gett upphov till påståenden om adeln som kollektiv, som, om påståenden gällt någon annan liten grupp i samhället, hade orsakat ett ramaskri. De ytterst ofullständiga uppgifterna i media om exempelvis fideikommisser, har, trots inlagor från mig och andra, inte tillrättalagts. Exempelvis det faktum att man inte äger utan förvaltar något från generation till generation, framkommer aldrig i media. Ytterst handlar det om enskilda familjer och enskilda individer med en helt annan värdegrund än den som speglas i dagens ofta mycket kortsiktiga perspektiv.

2 kommentarer:

  1. Har du överhuvudtaget fotografens och Riddarhusets tillåtelse att använda det här fotografiet i din blogg?

    SvaraRadera
  2. Ringde du o sa att du var medlem? i god tro förstås.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera!