Vem ska äga jorden efter fideikommissets avveckling?

Rune Persson, som för de gamla frälseböndernas talan på gränsen mellan Blekinge och Skåne, mejlar i ett mycket intressant stickspår. Vad ska hända med jorden när ett fideikommiss avvecklas? Fideikommissarier upprepar gärna att man inte äger jorden, blott förvaltar den i ett slags stiftelseform. Därmed inställer sig frågan: är det givet att jorden efter avvecklings ska tillfalla förvaltaren? Rune Persson:


"När beslutet om avveckling skulle tas (1963) om avveckling var vi jordbrukare helt övertygade om att frihetens timmar nalkades.
I stället hände det helt otroliga: Fideikommisstiftelsen ÖVERGÅR TILL ATT BLI ENSKILT ÄGANDE AV ENORMA FEODALRÄTTSLIGT ERÖVRADE LANDOMRÅDEN FÖR ARVTAGARNA när siste innehavaren avlider.
Övergången, från villkorat innehav av en stiftelse som en fysisk person disponerat, till fullt ägande för hans avkomma, framstår som ett juridiskt/historiskt rättshaveri.
Det är inte minst ett otroligt svek mot jordbruksbefolkningen som borde ha fått köpa sig fria när nu arvtagarna ( i sjunde led?) berikar sig på något som de inte någonsin haft arvsrätt till.

Det som jag ovan kallar rättshaveri, har nog inte Björn af Kleen tänkt på och naturligtvis inte de intervjuade intressenterna tillstått."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera!