Adlig respons

En berörd adlig kvinna mejlar:

"Ville berömma och ge feed-back till att Du skrivit en bra bok. Och en
nödvändig bok. Mina mostrar mår redan bättre!!
Jag är "en i raden" av fall som blivit extremt drabbad och har själv
haft funderingar på att skriva en bok i ämnet. Dock alltid fastnat i
att jag alltför lätt skulle blivit avfärdad som ytterligare en flicka
likt Gyllenhammars dotter en "spricka i kristallen"."

7 kommentarer:

  1. Mycket läsvärt:

    http://www.axess.se/blog/post/2009/11/11/Landin-till-fideikommissens-forsvar.aspx

    SvaraRadera
  2. Intressant. En adlig kvinna skriver att hennes mostrar mår bättre. det måste alltså vara hennes mammas familj där döttrarna och yngre bröder drabbats av orättvisa. Skall vi förstå att båda föräldrarnas familjer är adliga, eller vad skall vi förstå?

    SvaraRadera
  3. Tack för intressant bok! I den välskrivna helheten stack ett fel ut, det om Finlands avskaffande av fideikommiss. Såg sedan att det redan påpekats i kommentarerna till en DN-artikel, så kanske det åtgärdas i kommande upplagor? Orsaken till reformen i Finland 1931 var inte förlusten av Karelen - II vk som resulterade i finländska landavträdelser utkämpades som bekant först senare...

    Läste annars att C. Hagen frågat om ditt namn och undrar nu detsamma, men inte med samma tonfall som jag kan tänka mig att hon hade. Jag vill inte verka oförskämd utan frågar av ren nyfikenhet. Varför vilja vara medlem av denna klubb för inbördes beundran, liksom?

    Sorry, lång kommentar!

    SvaraRadera
  4. Min fråga här ovan var förhastad inser jag, har nu läst ut hela boken och du redogör ju för detta i sista kapitlet.

    Som sagt, tack för en informativ bok. Som småbrukardotter upprördes jag särskilt över arrendeböndernas situation. Hoppas medierna spinner vidare på de många viktiga trådarna i boken.

    SvaraRadera
  5. Det är ju ingen skillnad om man arrenderar av ett fideikommiss eller av en kommun eller av kyrkan eller avett aktiebolag, samma lagar gäller för alla. Arrendatorn har aldrig den absoluta rätten att köpa fri jorden, bara första rätt att köpa för marknadspris om marken bjuds ut till försäljning. Fideikommiss i sig är inte heller något adligt privilegium, alla i samhället kunde bilda fideikommiss. Det har i sig inget med Riddarhuset att göra.

    SvaraRadera
  6. Till anonym: ja, "alla" i samhället kunde kanske bilda fideikommiss rent hypotetiskt, men majoriteten som hade ägor av det slaget var, och är, adel.

    Sofie: tack för intresse och upplysning om fel.

    SvaraRadera
  7. Lagstiftningen angående fideikommiss har inte ett jota med Riddarhuset att göra. Lagstiftningen om rätten att köpa fri arrenderad jord gäller oberoende av om jorden ingår i ett fideikommiss eller inte. Den är lika begränsad vare sig marken ägs av ett fideikommiss, en kommun, KF, svenska kyrkan eller förre statsministern.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera!