Rapport från Justitiedepartementet

Justitiedepartementet har nyligen haft en hearing om arrendefrågor i det svenska lantbruket. Rune Persson var där i egenskap av företrädare för Willands Arrendatorförening. Han refererade hearingen i ett mejl som jag fått tillåtelse att publicera.
/ Björn, 28 januari.



Hemkommen. 29 deltagare från organisationer o myndigheter där. Sveriges Jordägerförbund (adeln och storgods) med kanonen och styrelseproffset Treschow som ville ta bort alla
regler. LRF fjantar med. SJA ligger lågt, vill inte störa. En utredning med M-förtecken skulle kunna rasera arrendelagen som alla anser vara grundläggande för jordbruket. Debatter om sidoarrende, jakt o vidsvin o skador.
Avslut: stort linjetal av Treschow: Lyfta blicken, betydelsen av produktion, bra struktur, global uthållighet så att vi kan föda världens barn: avstampet är ÄGANDERÄTTEN! Rundan med kommentarer var nickande, små tillägg. Vi i Willands Arrendatorförening satt sist.
 
Jag tog till orda och lovordade också Herr Treschows tal. Skall vi nå de visionerna måste det bygga på att det finns enskild äganderätt för bonden. Utan äganderätt ingen rättsäkerhet, initiativkraft, inget framåtskridande. Arrendesystemet under de historiska resterna av beskattningssystem förtar allt, även arbetsglädjen för den enskilde. Redogjorde för frälseböndernas verk allt sedan våra fäder byggde upp gårdarna på nuvarande platser vid laga skifte på 1850-talet. Adeln behärskade 32 % av all jord som frälse ännu mot 1800-talets slut, de tar jorden från oss, raderar ut vår kultur, något hundratal kvar…….

Vad systemet innebär framgår av den här boken, höll upp i
allas åsyn JORDEN DE ÄRVDE. Jag var då arg och minns inte vad jag fyllde på med, men såg att Treschow var högröd i synen. (Jag hade ju tidigare framhållit vem som primärt tar den ekonomiska risken, arbetet, underhåll, EU-byråkrati… Ägaren behöver inte företa sig något enda på fem –tio år… ARRENDELAGEN sköter allt åt honom!) Säkert hade alla läst boken. De visste vem jag var.
De mumlade något till ordföranden Anita Wickström, departementsråd, som därefter avslutade mötet kl. 14:50!
Rune Persson

16 kommentarer:

  1. Kämpa på!
    mvh
    Opree

    SvaraRadera
  2. Rune förstör bara för sig själv och för andra när han hittar på saker som att adeln hade frälsejord vid 1800-talets slut. Alla betalade skatt då! Fideikommissen är inte heller någon rest av ett beskattningssystem, och de har inte med adeln att göra. Familjen Treschow har till slut ingenting med den svenska adeln att göra, det är en dansk familj. Jag stödjer till fullo att arrendatorer skall få köpa loss de så kallade historiska arrendena, men det är motbjudande att som Persson gör blanda in en demagogik som förfalskar historien.

    SvaraRadera
  3. Har just läst din bok, och chockerats. Den är bra och avslöjande. Tack för din insats.

    Men jag har börjat undra hur adeln en gång kom över "sin" jord?
    Går vi tillbaka till 12-1500-talen var jord utan arbetskraft inte mycket värd, så VAD var det de fick, de där krigarna som kom att adlas och grunda ätter? Var det verkligen jord som privat egendom, eller var det rätten att styra över och nyttjandegöra ett visst område inklusive områdets boende? När alltså, blev de här förläningarna privat egendom? Vet du?
    Har sökt info om saken men inte hittat så mycket som varit informativt. Det mesta är synnerligen luddigt vad gäller den här frågan.

    SvaraRadera
  4. Aldrig hört talas om Karl den elftes reduktion? Alla förläningar drogs in redan på sextonhundratalet.

    SvaraRadera
  5. Efter att ha läst Kerstin Berminges blogg är jag inte längre förvånad över att hennes kunskaper i historia är så bristfälliga. Däremot blev jag illa berörd över det hopkok av sanningar(om situationen i Wisconsin och andra delar av USA), halvsanningar om skolan-plötsligt är det lärarnas självkänsla och karriär som är det viktiga, inte eleverna och hur de mår och vad de lär sig. Beskrivningen av hur en bra lärare har det förefaller äkta, men hur många sådana finns det? De är knappast i majoritet. Utbildningen vid lärarhögskolorna är dålig, javisst. Men varför kritisera att ett TV-program tar upp hur illa ställt det är i en del skolor, kritisera istället den skolpolitik och den utarmning av lärarutbildningen som har lett till att vi fått dessa halvbildade små uppkomlingar som gjort sig till rektorer eller "skolledare".

    SvaraRadera
  6. Jag hade förstås hoppats på svar från Björn som har studerat området.
    Men till Anonym som recenserar mina kunskaper vill jag ställa frågan: Varför skrev du inte din kommentar på min blogg, där det hör hemma?

    SvaraRadera
  7. Bästa Kerstin, huruvida Björn känner till Karl den elftes reduktion låter jag vara osagt. Han studier i ämnet är säkert lika omfattande som hans andra kunskaper. Ehmm. Det är för övrigt inte din sak att avgöra var och hur andra människor får kommentera dina inlägg. Vill du inte ha kommentarer, skriv då inga inlägg.

    SvaraRadera
  8. Anonym:
    Det handlar om att inte ta upp plats på Björns blogg för en diskussion om ett helt annat ämne än det han diskuterar, och som förts på en annan blogg. Men man kanske ska ha åtminstone rudimentära insikter om vad hänsyn innebär för att förstå den saken.

    SvaraRadera
  9. Bästa Kerstin!
    Hänsyn är att visa respekt för andra människor. Med dina tendentiösa utlägg om "de där krigarna som kom att adlas" " var det verkligen jord som privat egendom" försöker du både förlöjliga andra människors ursprung och misstänkliggöra deras rätt till sin egendom. Detta är verkligen inte att visa hänsyn. Och det inser alla som har åtminstone rudimentär uppfostran. Dina bristande kunskaper i historia och dina brister i förståelse av vilka skolan är till för har jag belyst för att visa hur litet du vet vad du skriver om och vilken sorts människosyn man anar bakom dina inlägg. Jag påminner om att EU -direktivet mot diskriminering jämställer förlöjligande av en grupp i samhället ( t.ex samer, romer, adliga) med hets mot fölkgrupp.

    SvaraRadera
  10. Du ställer en intressant fråga, Kerstin: När blev frälsejorden adlig privategendom? Min tolkning är att det sker i en stegvis process efter 1680-talets reduktion som slutligt bekräftas med 1723 års adelsprivilegier.

    I dess 25:e paragraf slår kungen fast att det "...var och en adelsman fritt står, att göra sitt gods och egendom så nyttigt som han kan; så skola våra ämbetsmän och fogdar intet vara adeln hinderlige, ej heller befatta oss med frälsegodsen vidare..."

    Efter detta är det inget snack längre. Under 1800-talets massiva avhysningar av frälsebönder i Skåne och Mälardalslänen ingriper kronan inte heller med någon som helst lagstiftning eller annan störning.

    Rune Perssons livliga skildring ovan bär syn för sägen hur det står till idag.

    SvaraRadera
  11. Och har Mats Olsson lärt sig detta när han studerade i Moskva? Sanningshalten i en politiskt skolad kommunists utsagor behöver vi verkligen inte fundera närmare över. Vi vet var vi har honom.
    De många miljoner människor som kommunisterna mördade de visste också vad kommunister går för.

    SvaraRadera
  12. Oavsett om någon av kommunist eller inte... sakfrågorna är felaktigt framställda. Frälsejorden var inte förläningar utan jord som förvärvats helt rättvist. Förläningarna däremot drogs in vid reduktionen . Det var inte kungen som "slog fast saker" utan Kunglig majestät, det vill säga motsvarigheten till dagens regering. Där kunde inget beslut fattas utan stöd från åtminstone tre av de fyra stånden i ståndsriksdagen. Bondeståndet,
    prästeståndet och borgerskapet låg tillsammans bakom den minskning av adelns privilegier som man tillsammans bestämde 1723. Det var riksdagen och inte "Kronan" som stiftade lagar, Borgerskap, Präster och Bönder hade tillsammans lätt kunnat stifta vilka lagar man velat redan före ståndsriksdagens avskaffande. Och, till sist, det stora landsbyggdsproletariatet uppkom genom att döttrar och yngre söner (om det nu inte fanns några söner kunde det bli annorlunda) i praktiken blev arvlösa när den äldste brodern genom tagerätten löste ut syskonen för i praktiken nästan ingenting alls. De redan etablerade bönderna såg ingen anledning att ändra på detta...

    Sofia

    SvaraRadera
  13. ...@Anonym: vad du bablar och bablar..och retar upp dig! Varfor skriver inte du en bok, eftersom du kan sa mycket? Och ga och gnall pa ratt blogg sida tack.

    SvaraRadera
  14. När argumenten tryter börjar persongreppen och försöken att förlöjliga. Civiliserade människor ägnar sig inte åt sådant. Civiliserade människor försöker inte heller att kontrollera andra genom att bestämma var och når de får yttra sig.

    SvaraRadera
  15. Hejsan! Bra bok som väcker många kännslor!

    SvaraRadera
  16. Mats Olsson:
    Tack för svar. Trevligt dessutom med människor som förstår skriven text :-)

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera!